"Troska jest istotą pielęgniarstwa." Leninger, 1984

Tel. 61 813 12 11

nzoz@panaceum.poznan.pl

Pon, Wt, Czw: 08.00 - 14.00 Śr: 12.00-18.00; Pt: 08.00-13.00

Dieta bogatobiałkowa

Celem diety bogatobiałkowej jest dostarczenie organizmowi ilości białka potrzebnego do budowy i odbudowy tkanek ludzkiego ustroju np dzieciom, osobom starszym, osobom z ranami, odleżynami, owrzodzeniami, itp.

Dieta ta powinna mieć 2200 – 2300 kcal, ilość białka – ok 110 g na dobę (1,5 – 2 g na kilogram masy ciała).
Przynajmniej połowa tego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego (wysoka wartość odżywcza), podzielona na minimum 5 posiłków dziennie.

Wskazane produkty spożywcze i potrawy:

  • ryż, płatki owsiane, kasze pszenne lub jęczmienne, drobne makarony, pszenne pieczywo,
  • mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu np kefir,
  • jaja na miękko, oleje roślinne, chude mięso (cielęcina, drób, ryby),
  • zupy mleczne, owocowe, inne na słabych wywarach,
  • warzywa gotowane, przetarte ziemniaki, marchew, buraki,pomidory bez skórki,niewielkie ilości surówek, dojrzałe jabłka i morele bez skórki, banany, greifruty, owoce jagodowe,
  • napoje: harbata, napary z ziół, woda mineralna niegazowana,
  • łagodne przyprawy do potraw,

Do przyrządzania potraw:

  • mleko w proszku do zaprawiania zup, sosów,
  • białko jaja kurzego do budyni, pulpetów, rolad mięsnych, omletów,
  • serek homogenizowany do surówek, deserów, potraw z mąki.

Przykładowy dzienny jadłospis:

Wersja A:

I śniadanie: zupa mleczna z grysikiem i ściętą pianą białka kurzego, pszenne pieczywo z masłem,pasta z ryby i serka twarogowego, owocowa herbata,
II śniadanie: bułka z wędliną, napój owocowy,
obiad: barszcz z botwinką, bitki wołowe duszone w pomidorach, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z jogurtem naturalnym, mleczko waniliowe,
podwieczorek: krem z bananów i serka homogenizowanego,
kolacja: makaron z mięsem drobiowym, warzywa, kefir.

Wersja B:

I śniadanie: chleb żytnio – pszenny z masłem, cielęcina w galarecie, kawa z mlekiem,
II śniadanie: chleb graham z masłem i polędwicą, herbata,
obiad: barszcz czerwony na chudym mięsnym wywarze, kasza gryczana na sypko, wołowina gotowana, biały sos, szpinak, kefir,
podwieczorek: budyń z białkiem jaja kurzego, sok owocowy,
kolacja: zapiekanka z makaronu i białego sera, napar z rumianku.