"Troska jest istotą pielęgniarstwa." Leninger, 1984

Tel. 61 813 12 11

nzoz@panaceum.poznan.pl

Pon, Wt, Czw: 08.00 - 14.00 Śr: 12.00-18.00; Pt: 08.00-13.00

Zaparcia – jak sobie z nimi radzić

Zaparcie – jest to wydalanie twardego stolca z częstotliwością mniejszą niż 3 x w tygodniu. Zaparciom towarzyszom wzdęcia (częste oddawanie gazów).
Dorosły człowiek powinien wypróżniać się 1 x dziennie.
Przyczyny zaparć:

  • zmiany fizjologiczne wynikające z procesu starzenia organizmu,
  • choroby jelit, choroby współistniejące np cukrzyca, hemoroidy,
  • zażywane leki,
  • brak aktywności ruchowej,
  • osłabienie,
  • odwodnienie organizmu,
  • niedostateczne odżywianie,
  • trudności w korzystaniu z toalety.

Jak sobie radzić w zaparciach?

  • jeść 4 – 6 posiłków dziennie w odstępach 3 – 4 godzin (regularność jedzenia),
  • wzbogacić dietę w produkty zawierające błonnik np surowe warzywa i owoce (jabłka, cytrusy, itp), płatki owsiane, różne kasze, ciemne pieczywo (chleb, bułki), fasola, zielony groszek, itp; w produkty wspomagające wydalanie tj kwaśne mleko, kefir, jogurt naturalny, sok owocowy, suszone owoce, orzechy, nasiona, pieczone śliwki, itp,
  • wypijać 1,5 – 3 litrów płynów dziennie, najlepiej płyny niegazowane,
  • zażywać ruchu np spacer, jazda rowerem, itp,
  • ułatwić dostęp do toalety, zapewniając intymności,
  • można zastosować czopek glicerynowy
  • u osoby leżącej (unieruchomionej) stosować ćwiczenia i masaże brzucha (zgodnie z ruchem wskazówek zegara),
  • wykonać lewatywę np gotowy produkt Enema,
  • gdy zawiodą metody “domowe” można sięgnąć po środki farmakologiczne:
  1. pochodzenia roślinnego: kora kruszyny, korzeń rzewienia, wyciąg z aloesu (Alax,Normacol, Normosan, Regulax, itp),
  2. parafina – zmiękcza stolec (Lactulosum, Duflac, itp),
  3. sól gorzka,
  4. po konsulatcji z lekarzem i na jego zlecenie środki drażniące jelito grube (Bisacodyl, itp).