Celem diety bogatobiałkowej jest dostarczenie organizmowi ilości białka potrzebnego do budowy i odbudowy tkanek ludzkiego ustroju np dzieciom, osobom starszym, osobom z ranami, odleżynami, owrzodzeniami, itp.
Dieta ta powinna mieć 2200 – 2300 kcal, ilość białka – ok 110 g na dobę (1,5 – 2 g na kilogram masy ciała).
Przynajmniej połowa tego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego (wysoka wartość odżywcza), podzielona na minimum 5 posiłków dziennie.
Wskazane produkty spożywcze i potrawy:
- ryż, płatki owsiane, kasze pszenne lub jęczmienne, drobne makarony, pszenne pieczywo,
- mleko i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu np kefir,
- jaja na miękko, oleje roślinne, chude mięso (cielęcina, drób, ryby),
- zupy mleczne, owocowe, inne na słabych wywarach,
- warzywa gotowane, przetarte ziemniaki, marchew, buraki,pomidory bez skórki,niewielkie ilości surówek, dojrzałe jabłka i morele bez skórki, banany, greifruty, owoce jagodowe,
- napoje: harbata, napary z ziół, woda mineralna niegazowana,
- łagodne przyprawy do potraw,
Do przyrządzania potraw:
- mleko w proszku do zaprawiania zup, sosów,
- białko jaja kurzego do budyni, pulpetów, rolad mięsnych, omletów,
- serek homogenizowany do surówek, deserów, potraw z mąki.
Przykładowy dzienny jadłospis:
Wersja A:
I śniadanie: zupa mleczna z grysikiem i ściętą pianą białka kurzego, pszenne pieczywo z masłem,pasta z ryby i serka twarogowego, owocowa herbata,
II śniadanie: bułka z wędliną, napój owocowy,
obiad: barszcz z botwinką, bitki wołowe duszone w pomidorach, ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z jogurtem naturalnym, mleczko waniliowe,
podwieczorek: krem z bananów i serka homogenizowanego,
kolacja: makaron z mięsem drobiowym, warzywa, kefir.
Wersja B:
I śniadanie: chleb żytnio – pszenny z masłem, cielęcina w galarecie, kawa z mlekiem,
II śniadanie: chleb graham z masłem i polędwicą, herbata,
obiad: barszcz czerwony na chudym mięsnym wywarze, kasza gryczana na sypko, wołowina gotowana, biały sos, szpinak, kefir,
podwieczorek: budyń z białkiem jaja kurzego, sok owocowy,
kolacja: zapiekanka z makaronu i białego sera, napar z rumianku.