Zaparcie – jest to wydalanie twardego stolca z częstotliwością mniejszą niż 3 x w tygodniu. Zaparciom towarzyszom wzdęcia (częste oddawanie gazów).
Dorosły człowiek powinien wypróżniać się 1 x dziennie.
Przyczyny zaparć:
- zmiany fizjologiczne wynikające z procesu starzenia organizmu,
- choroby jelit, choroby współistniejące np cukrzyca, hemoroidy,
- zażywane leki,
- brak aktywności ruchowej,
- osłabienie,
- odwodnienie organizmu,
- niedostateczne odżywianie,
- trudności w korzystaniu z toalety.
Jak sobie radzić w zaparciach?
- jeść 4 – 6 posiłków dziennie w odstępach 3 – 4 godzin (regularność jedzenia),
- wzbogacić dietę w produkty zawierające błonnik np surowe warzywa i owoce (jabłka, cytrusy, itp), płatki owsiane, różne kasze, ciemne pieczywo (chleb, bułki), fasola, zielony groszek, itp; w produkty wspomagające wydalanie tj kwaśne mleko, kefir, jogurt naturalny, sok owocowy, suszone owoce, orzechy, nasiona, pieczone śliwki, itp,
- wypijać 1,5 – 3 litrów płynów dziennie, najlepiej płyny niegazowane,
- zażywać ruchu np spacer, jazda rowerem, itp,
- ułatwić dostęp do toalety, zapewniając intymności,
- można zastosować czopek glicerynowy
- u osoby leżącej (unieruchomionej) stosować ćwiczenia i masaże brzucha (zgodnie z ruchem wskazówek zegara),
- wykonać lewatywę np gotowy produkt Enema,
- gdy zawiodą metody „domowe” można sięgnąć po środki farmakologiczne:
- pochodzenia roślinnego: kora kruszyny, korzeń rzewienia, wyciąg z aloesu (Alax,Normacol, Normosan, Regulax, itp),
- parafina – zmiękcza stolec (Lactulosum, Duflac, itp),
- sól gorzka,
- po konsulatcji z lekarzem i na jego zlecenie środki drażniące jelito grube (Bisacodyl, itp).